Irland er meget mere end folkemusik og mørk øl.

Den irske geografi er rå, smuk og helt speciel. Og så alligevel ikke. For på den anden siden af Atlanten finder du natur der ligner til forveksling. Jeg taler om bjergene i det sydøstlige Canada og det nordøstlige USA.

Hvordan det kan være, er historisk. For bjergkæderne på hver deres side af Atlanterhavet var engang en del af den samme forhistoriske pangeanske bjergkæde. Men bjergkæden blev delt for ca 200 millioner år siden, da kontinenterne, som vi kender dem, blev skabt.

Nok historieundervisning for i dag.

Det spændende er, at de naturoplevelser du kan få i provinserne Nova Scotia og New Brunswick og i Maine, USA, dem kan du mere eller mindre også få i Irland.

Så drømmer du om en tur til Canada eller USA og mangler tid og penge (og lysten til at tage til USA for tiden), anbefaler jeg en tur til det vestlige Irland.

Besøg Irland
Der er billige daglige direkte flyforbindelser mellem København og Dublin med SAS og Norwegian. Flyvetiden er blot ca 2 timer.

Et minus eller udfordring ved Irland er venstrekørsel. Det kræver koncentration, men er ikke så svært, når man først kommer i gang. Et tip er at codriveren er opmærksom og bidrager aktivt til at hjælpe chaufføren rundt i rundkørsler osv. Og så er det en god ide at følge de andre bilister. Et sidste tip er at vælge en bil med automatgear, så den side af sagen er løst.

Derudover: Irlands mindre veje er små og bumlede. Og irerne kører hurtigt på dem! Tag den tid det tager og hold pauser. Det giver en bedre tur.

Pak tøj til lidt af hvert. Irlands natur er grøn af en grund. Det kommer højst sandsynligt til at regne og blæse – men vejret kan også være mildt og behageligt.

Hvad spiser man i Irland? Jævnt og mættende er det overordnede svar. Som i England er maden traditionelt bastant og gennembagt. Spiser du på en pub står den sikkert på burger eller fish’n’chips. I kystbyer skal du naturligvis gå efter den lokale seafood, men derudover er det dæl’me svært at pege på en national specialitet.

Rejseforslag
En tur til Irlands vestkyst skal have mindst 3 stop: Galway, Dingle og Cork. Afslut evt ferien med et par dage i Dublin, hvis ikke du allerede har været der.

Dag 1: Galway
I lander i Dublin ved middagstid, afhenter lejebilen kommer godt ud på motorvejen og kører derefter de ca 200 km til Galway.

Afhængig af ambitionsniveauet kan I vælge at gøre et stop ved ruinerne af Clonmacnoise-klosteret ca på halvvejen.

Vel ankommet til Galway ud på eftermiddagen er det tid til at køre bilen i parkeringskælderen og komme ud i gaderne i den charmerende by.

Jeg foreslår, at I bor på The Galmont, et flot hotel ca 300 meter fra centrum. Hotellet er nemt at komme til og der er parkeringspladser i kælderen.  

Galway er hovedby i Connacht-provinsen og en ung universitetsby med ca 80.000 indbyggere. Det betyder masser af hyggelige og gode spisesteder og et endog meget livligt latinerkvarter med pubber og gademusikere på stribe.

Dag 2: Galway
Fra Galway kan man let køre ud til Atlanterhavskysten, evt tage færgen fra Rossaveel til Aran-øerne, hvis vejret er godt – eller blive i Galway og tage en hyggelig bydag.

Dag 3 Dingle via Cliffs of Moher
Fra Galway er der ca 75 km til Moher-klipperne. En seværdighed man ikke skal snyde sig selv for. Fra Moher er der ca 200 km til Dingle.

Kom afsted i god tid – de 75 km kan godt tage 2 timer at køre. Undervejs kører I gennem Burren National Park. Det er et enestående månelandskab, der rejser sig op over de grønne enge med udsigt over Galway-bugten. Gør evt holdt på toppen af Corkscrew Hill.

Fra Corkscrew Hill er der blot 30 km til Cliffs of Moher. Parker på parkeringspladsen (5 euro), klæd jer fornuftigt på og kryds fingre for, at der ikke er tåget. Vejret kan skifte på få øjeblikke. 

Cliffs of Moher

Når I har oplevet klipperne kan I enten spise på besøgscentret (hvis I er kommet sent afsted) eller i Limerick eller Adare. 

Limerick er med ca 60.000 indbyggere den lokale storby og bestemt et besøg værd. Men kan I holde sulten fra døren, er det en overvejelse værd at køre udenom og så køre de 15-20 km længere til Adare, en hyggelig og charmerende landsby med flere gode spisesteder. Tjek åbningstider osv på forhånd!

I ankommer til Dingle-halvøen ud på eftermiddagen. Er humøret fortsat højt anbefaler jeg kraftigt at I køer til Dingle via R560, Irlands højeste bjergpas. Det er en fantastisk smuk oplevelse. 

Dingle by er en lille by med under 2000 indbyggere placeret helt ideelt i bunden af en lille bugt på sydsiden af Dingle-halvøen.

Byen byder på en håndfuld udmærkede restauranter. I bor på byens bedste hotel Dingle Skellig, få hundrede meter fra havnen.

Dag 4: Dingle
Efter en solid morgenmad skal I overveje dagens oplevelser. Er vejret godt er en sejltur, enten i bugten eller ud til Blasket-øerne en ide. Dette skal måske bestilles på forhånd.

Alternativt er en køretur ud til Irlands (nok) vestligste (landfaste) punkt, Slea Head, slet ikke et dårligt bud. Naturen er fuldstændigt enestående. 

Dingle Peninsula
Udsigt mod Slea Head

Dag 5: Cork via Killarney National Park 
Dagen byder på en tur til Killarney National park og derefter til Cork.

Killarney Natl Park er måske Irlands smukkeste naturoplevelse. Men parken er så stor, at du skal gøre op med sig selv, hvad du vil. Udgangspunktet er Muckross House, en statelig ejendom nær Killarney og så må I selv vælge, hvad I vil.

Ladies View
Ladies View, Killarney National Park

Efter I har gjort parken kører I ud på N71 “Ring of Kerry”-vejen der leder jer forbi udsigtspunktet Ladies View, der er ligeså smukt som alle turistbøgerne siger og videre til Cork.

Har I ikke spist frokost eller fået afternoon tea, kan I gøre det i hyggelige Kenmare. Resten af turen frem til Cork tager I i afslappet tempo, så I kan nå at stoppe og nye den smukke natur. 

Cork er Irlands næststørste by og næsten en rigtig storby (a la Odense) og giver mulighed for både shopping og gode restaurantoplevelser.

Vi finder et hotel der passer til jeres behov.

Dag 6: Cork
Cork er en af Irlands mest solrige byer og det milde (omend fugtige) klima gør, at vejret kan være ret godt. Faktisk så godt at palmetræer gror frit i området.

Dag 7: Dublin (eller hjem)
Uanset om I sig tak for ferien her eller tager 2-3 dage i Dublin inden turen går hjem, skal I nu køre de ca 260 km til Dublin.

Har I tid og overskud er Wicklow Mountains absolut et must. Også Rock of Cashel, en katedralruin fra 1100-tallet er et besøg værd – ligesom katedralen i Kilkenny – der ligeledes er fra 1100-tallet, men som fortsat er i brug. Alt det kan I ikke nå på en dagstur, så I er nødt til at vælge – eller tage en overnatning på vejen.

St Canice's Cathedral, Kilkenny
St. Canice’s Cathedral, Kilkenny

I Dublin foreslår jeg, at I nøjes med 3 overnatninger. Det er en fin by, men ikke verdens mest spændende hovedstad.

Prioriter at bo centralt, dvs i nærheden af (men ikke i) Temple Bar-området, så I kan gå rundt i byen. Et familievenligt forslag er Hotel Radisson nær Centrum.

Dublin byder på udmærket shopping og en række flotte museer. Prioriter de museer der fortæller irernes dramatiske og i perioder helt forfærdelige historie. Little Museum of Dublin er et rigtigt godt bud.

Little Museum
Little Museum of Dublin

Dag 10: Hjem
Tag en taxa til lufthavnen – det koster ca 400 kr.

Vil du vide mere om denne rejse eller andre rejser? Brug vores formular herunder eller ring 2083 8984