Canada er verdens 2. største land og ca 230 gange større end Danmark. Det giver derfor sig selv, at du ikke kan nå det hverken det hele eller det halve på et enkelt besøg. Det er heller ikke værd at prøve. Vælg og fravælg og kom tilbage til resten senere.
Har du mulighed for (og penge til) at tage afsted i tre uger i løbet af sommeren, har Ankerstjerne Rejser sammensat en drømmerejse, der dækker sådan cirka den østlige tredjedel af det kæmpestore land.
Har du ikke 3 uger, kan dette rejseforslag sagtens deles op i mindre dele. Skriv til os, så laver vi en god rejse, der passer til dig.
Dag 1: Afgang fra Københavns luft – ankomst til Halifax lufthavn (3 overnatninger)
Dit fly letter fra København midt på dagen og ankommer via Montreal eller Toronto til Halifax ud på eftermiddagen. Afhent din lejebil og kør ind til Halifax. Det er en tur på ca 35 kilometer.
Halifax er hovedbyen i det maritime Canada (The Maritimes), og med ca 400.000 indbyggere en storby i lommeformat (Hej Århus!).
Der er meget at se på i Halifax, der har en rig søfartshistorie, for slet ikke at tale om branden i 1917 der stort set udslettede byen. De fleste af de druknede fra Titanic-forliset blev begravet i Halifax og det store Maritime Museum of the Atlantic midt i byen har en spændende Titanic-udstilling. Derudover kan nævnes citadellet fra 1749 på toppen af byen, hyggelige Halifax Public Gardens og immigrationsmuseet ved havnefronten.
Du skal naturligvis bo Downtown, i nærheden af havnen. I sommermånederne er der godt med liv på den hyggelige havnepromenade, hvor restauranterne ligger tæt.
Tag 3 overnatninger i Halifax og brug fx en enkelt dag på at besøge hyggelige og smukke Peggy’s Cove, et hyggeligt lille fiskerleje med en fantastisk udsigt over Atlanterhavet, ca 40 km fra Halifax og havnebyen Lunenburg, der er en af Canadas smukkeste og bedst bevarede byer.

Nova Scotia byder også på vinproduktion – det er bestemt værd at besøge en vingård eller 2 i nærheden af Wolfville, ca 90 km nord for Halifax.
Dag 4: Prince Edward Island (3 overnatninger)
Efter 3 overnatninger skulle jetlagget gerne have lagt sig og I er klar til at begive jer mod Prince Edward Island, Canadas mindste provins med bare 140.000 indbyggere fordelt på et område, der er lidt mindre end Sjælland.
Der er ca 270 km til Prince Edward Island og på vejen er der mulighed for at se verdens største forskel mellem flod og ebbe ved Shubenacadie-floden i bunden af Fundy-bugten. Skal du have hele tidevands-oplevelsen gælder det om at time ankomsten (Du kan finde tidevandstabeller her).
For at komme over til Prince Edward skal du krydse Northumberland-strædet via den 13 km lange Confederation-bro mellem Prince Edward Island og New Brunswick.
Fra broen til Cavendish, hvor I skal bo, er der ca 45 km af snirklede småveje gennem småbyer og landbrugsland. Ser man bort fra øens karakteristiske røde ler, er det påfaldende, hvor meget naturen minder om Danmark.
Cavendish er en ubetydelig by, reelt set bare et vejkryds, men det var altså her forfatteren til Anne fra Grønnebakken, Lucy Maud, voksede op – og her bøgerne om Anne foregår.
I skal bo på Kindred Spirits Inn, lige ved siden af Green Gables Heritage Place, som I naturligvis skal besøge!

Derudover bør en tur til Prince Edward Island inkludere en tur til Charlottetown, den lille hyggelige provinshovedstad med bare 40.000 indbyggere, men fuld af historie.
En af Charlottetowns mest kendte virksomheder er mejeriet COWS Creamery, der laver fantastisk is og som i udkanten af Charlottetown har et fint lille museum og isbutik. Når I når til Charlottetown, har I sikkert allerede nået at smage isen på havnen i Halifax.
I skal også give jer tid til en strandtur og naturligvis nyde øens fantastiske seafood. Der er adskillige rigtigt gode restauranter i og nær Cavendish.
Dag 7: St Andrews (2 nætter)
Det bliver lidt en lang rejsedag, for nok er turen på papiret kun ca 470 km lang, men der er flere oplevelser undervejs, der får køreturen til at trække lidt ud.
I kører fra Cavendish relativt tidligt, krydser broen (og betaler gebyret) og så går turen først mod New Brunswicks største by Moncton og derfra til Hopewell Rocks – en af de oplevelser I ikke må snyde jer selv for.

Som jeg tidligere har nævnt er Fundy-bugten det sted i verden med den største forskel mellem flod og ebbe (ca 15 meter!) og netop ved Hopewell-klipperne, kan man gå ned på stranden ved ebbe og få kæmpe naturoplevelse. Det er omvejen og entreen værd. NB: dette skal times med tidevandstabellerne I også finder på Hopewell Rocks hjemmeside.
Et resultat af omvejen ned til Hopewell-klipper er endnu en naturoplevelse! Vejen videre til St. Andrews går nemlig gennem Fundy National Park (Der er gebyr for at køre gennem parken – alternativet er at køre hele vejen tilbage). I det mindste bør I stoppe ved udsigtspunktet i på vej op af bjerget.
Den videre rute fører jer gennem St. John, en halvstor lidt trøstesløs, men gammel og væsentlig havneby ved udmundingen af Saint John-floden.
Til sidst rammer I St. Andrews, en lille og meget, meget hyggelig havneby ganske tæt på grænsen til USA.
I St. Andrews nyder i livet ved kysten – og så bør I tage på en hvalsafari ud i Fundy-bugten. Det er en fantastisk oplevelse.
Dag 9: Quebec (3 nætter)
Efter et par dage i St. Andrews (huskede I at spise den lokale seafood?) er det tid til at bevæge sig ind i landet og lære et nyt sprog.
Der er ca 660 km til Quebec, og det gør denne køretur til feriens med afstand længste. Det er desværre også den kedeligste (men husk! Canada er et stort land, så det er også en del af det). Det første stykke gennem New Brunswick byder på meget få seværdigheder – den største er nok vandfaldet i Grand Falls efter ca 300 km.
Efter I krydser grænsen til Quebec står vejskiltene pludselig på fransk og hastigheden på motorvejen stiger en smule. Fra bilen ser søen Lac-Témiscouata spændende ud, men om I stopper afhænger af, hvor tidligt I vil nå frem til jeres destination.
Quebec Citys gamle bydel (Vieille-Ville) ligger på toppen af et lille bjerg, og jeg tør godt love at I bliver glædeligt overraskede. Grundlagt helt tilbage i 1608 er det Nordamerikas ældste by og med afstand den mest charmerede storby på kontinentet.

Centrum er lidt turistet, men det er nemt at finde mere rolige hjørner, både i nedre by (Basse-Ville) og oppe på bjerget. Det franske islæt er ikke til at komme uden om, og det er dødcharmerende. Og husk: de indfødte quebecois taler fransk og er stolte af det. Når de finder ud af, at I er turister hjælper de gerne, men fransk er altså hovedsproget. Så det er “merci” og “excusez-moi”.
På menuen er poutine den ret, I skal prøve. Poutine er pomfritter, brun sovs og knirkende ostestykker.
Dag 12: Montreal (3 nætter)
Indtil ca 1980 var Montreal Canadas største og vigtigste by, men den fransktalende separatistbevægelse var medvirkende til, at de største virksomheder og finansielle institutioner begyndte at orientere sig mod Toronto. Herefter gik udviklingen i Montreal lidt i stå i en årrække, men nu er der fuldt gang i den igen.
Der er ca 3-4 timers kørsel fra Quebec til Montreal. Afhængig af trafikken. Den kedelige vej går via motorvejen på sydsiden af floden og den mere spændende landevej på nordsiden. Uanset hvilken vej I vælger, opdager I, når I nærmer jer Montreal, at det her, det er en ægte nordamerikansk storby. Hvor man taler fransk!
I alt bor der godt 4 mio indbyggere i Stormontreal. Det betyder trafik og masser af mennesker. Masser af butikker. Og masser af seværdigheder,
Når I er tjekket ind på hotellet, kører en af jer ned og afleverer bilen hos udlejningsbureauet. Og derfra er det blot at gå i gang med at udforske.
Montreal er grundlagt i 1642 og opkaldt efter det bjerg, der ligger tæt på centrum – Mont Royal. For turister med få dage ti lrådighed er der 4 relevante kvarterer: Vieux-Montreal (den gamle by), Centre-Ville (centrum), Ville-Marie (også centrum) og Le-Plateau (et slags brokvarter).
Vieux Montreal huser de klassiske seværdigheder, hvor domkirken “Basilique Notre Dame de Montreal er den vigtigste. Ville-Marie er shoppingdistriktet og Centre-Ville nok mere er et underholdnings/gå i byen område.

Byens mest spændende kvarter er Le-Plateau. Et gammelt arbejderkvarter der byder på et væld af sjove butikker, restauranter osv. i en dejlig rodet stemning langs to lange gader. Det er også i Le Plateau at I finder en af Montreals helt store kulinariske specialiteter: Bagels
Modsat den almindelige New York bagel, er montrealbagelen altid bagt i en brændefyret ovn, og så er den en smule mere bastant. Der er debat om, hvem der laver de helt rigtige originale bagels – kampen står mellem St. Viatur og Fairmount-bagerierne, der ligger ca 200 meter fra hinanden i den del af Le Plateau, der hedder Mile End. Og ja, fransk og engelsk er skønt sammenblandet i Montreal. Charmant!
Et stort øjeblik i Montreals historie var OL i 1976. Den olympiske by står stadig i et hjørne af den botaniske have en 5-6 stop med metroen fra centrum. Den er værd at besøge og mange af bygningerne er taget i brug til nye formål. For eksempel er velodromen (cykelbanen) bygget om til en biosfære med 5 forskellige økosystemer.
Dag 15: Toronto (5 nætter)
Dette rejseforslag springer uden om Hovedstaden Ottawa. Vil I gerne tage den med, er det her den skal indsættes. Men man kan jo ikke nå det hele og jeg har prioriteret en håndfuld dage i Toronto.
Kan vi få det til at passe, går der fly fra Montreal til Torontos lille by-lufthavn på Toronto Island. Herfra er der blot en ganske kort og gratis shuttlebus-tur til centrum.
Toronto er med næsten 6 mio. indbyggere Nordamerikas tredjestørste by (efter New York og Los Angeles) – og en helt fantastisk storby at udforske, også til fods. De næste dage står den på storbyferie i Toronto, med oplevelser af den slags som kun en millionby kan byde på.
Min holdning er, at Torontos skyline er flottere end New Yorks og måske den flotteste og mest imponerende i verden.
Byen er desuden en ægte smeltedigel med mere end 100 forskellige kulturer samlet på et sted – og den er ovenikøbet både sikker og behagelig at bevæge sig rundt i, både til fods og i offentlig transport. Kulturerne ses også på restaurant-scenen, som er endog vældig levende, med et væld af rigtigt gode restauranter.
Blandt de største oplevelser er selvfølgelig CN-tower, der i mange år var verdens højeste fritstående bygning, Skydome (Rogers Centre), der byder på store sports- og koncertbegivenheder, Art Gallery of Ontario og Royal Ontario Museum.

I skal naturligvis bo Downtown – og prioritere disse områder: Queen Street West; Kensington Market, China Town, Yonge Street (og Eaton Centre); Distillery District og så selvfølgelig også Old Toronto.
Queen Street West er Torontos originale, lidt skæve handelsgade. Gaden strækker sig omtrent 4 km fra Yonge Street mod vest og byder på kædebutikker, specialbutikker, restauranter og leben i en stor pærevælling. Skal I gå hele turen? Ikke nødvendigvis, men det kilometerlange stykke mellem Nathan Phillips Square og Spadina er et must. Når I når til Spadina, drejer I mod højre krydser gennem China Town og videre ind i Kensington Market.
Kensington Market er et afslappet og alternativt kvarter, der er godt at spadsere i, og som tiltrækker kunstnere (og turister) med sine uafhængige butikker, vintagebutikker og kunststeder. Trendy barer, caféer og internationale restauranter, der spænder fra afslappede spisemuligheder til gourmetmad. Det er et must på jeres to do liste.
Yonge Street og det enorme overdækkede Eaton Centre dækker jeres behov for kædebutikker og det kolossale food court-område i kælderen sikrer, at alle får lige præcis den type fastfood, de drømmer om. Udfor Eaton ligger Yonge-Dundas Square som er Torontos svar på Time’s Square i New York.
Distillery District er et gammelt distilleri genopstået som et fashionabelt og hyggeligt shopping- og hængeud-område, en sporvejstur mod nordøst. Old Toronto er byens absolutte centrum og der hvor man går med nakken lænet tilbage, mens man kigger op af skyskraberne. mellem Yonge Street og Distillery District finder I St. Lawrence Market, et stort overdækket madmarked der bestemt er værd at besøge.
Toronto er også hjemsted for Hockey Hall of Fame – så har du den mindste interesse for ishockey (det har canadierne) er det et must på listen.
Niagara Falls
Undervejs på jeres Toronto-tur skal I tage en tur mod syd. Der er ca 1½ times kørsel til Niagara Falls (afhængigt af trafikken), så det kræver en lejebil. Niagara Falls er fyldt med turister, men alligevel hele turen værd. Afhængigt af jeres interesser kan I også besøge den hyggelige lille by Niagara-on-the-Lake og en af de mange vingårde på egnen, fx i idylliske Jordan Village. Det er en overvejelse værd, om I skal tage en overnatning dernede.

Også Royal Botanical Gardens ved Hamilton midt mellem Toronto og Niagara Falls er et besøg værd. Særligt Hendrie Valley Sanctuary (Cherry Hill Gate) giver mulighed for en fantastisk naturoplevelse, hvor fuglene bogstaveligt talt spiser af jeres hænder mens jordegerne løber om jeres fødder (så husk at købe lidt fuglefrø mv i kiosken).
Og så er det også på den egn, at det lokale danske samfund tilbyder god dansk mad, hvis de sidste tre ugers ferie har efterladt et savn: https://thedanishplace.com/
Dag 20: Hjemrejse
Feriens sidste dag. I har heldigvis god tid til at pakket sammen og gå den sidste tur inden flyet letter sidst på eftermiddagen.
Dag 22: Ankomst København
Kontakt Ankerstjerne Rejser via nedenstående formular eller ring 2083 8984