Der er ligeså mange meninger om bilferie, som der er steder at køre hen. I Ankerstjerne Rejser elsker vi bilferie, men ikke for enhver pris. Har du familien med i bilen er det først og fremmest bydende nødvendigt, at du erkender, at du er nødt til at holde pauser – og lægge en plan inden du starter bilen. 

Men når du får bilferien til at spille, er der ikke nogen bedre måde at se verden på.

Pauser og ambitioner

Der er ikke noget mere dræbende for det gode humør end motorvejskøer, børn der slås på bagsædet og en surmulende bedre halvdel i passagersædet.

Bilferie

Derfor skal du inden du tager afsted se dig selv og din familie grundigt i øjnene. Hvad kan de  egentlig klare og hvad vil du være bekendt at byde dem. For ja, du kan da sikkert godt køre 22 timer i træk uden søvn, men hvad er du så værd, når I når jeres destination?

Derfor pauser. Og overnatninger. Skal du til Toscana eller Umbrien kan du lige så godt bide i det sure æble og planlægge to overnatninger undervejs. Og hvorfor så ikke finde nogle gode steder at overnatte. En hyggelig by eller ved noget flot natur. Der er masser af muligheder i hele Europa.

Der er også forskel på rastepladserne. Nogle er bedre end andre. Og nogle er ret børnevenlige. Undersøg det på forhånd!

Husk: det er ikke sjovt at krydse Hamborg eller en af de andre store byer i myldretiden. Så planlæg din tur så du rammer udenom tidspunkterne med den værste trafik.

Pakning

Noget af det bedste ved at være i bil er friheden. Du bestemmer selv hvornår du kører og hvad du tager med. Det sidste kan godt medføre problemer – for bare fordi der er plads i bilen, er det jo ikke nogen grund til at fylde mere i. Og husk: jo mindre I har med på ferie, desto mere kan I købe med hjem.

Det er jo ikke særlig relevant at besøge et loppemarked i Provence, hvis der ikke er plads til så meget som en antik malkeskammel i bilen, eller hvad nu hvis den lokale vin er både billig og smager af mere?

Husk: I Europa kan man faktisk få det meste, så man behøver ikke have så meget med. Og har du egentlig brug for gallakjolen, 4 par sko og hele legosamlingen for at sidde på terrassen i 40 graders varme?

Bilen

Det siger sig selv, at du skal have en ordentlig bil, hvis du skal på bilferie. Altså medmindre du er en af dem, der elsker at holde i nødsporet og vente på autohjælpen – i 40 graders varme, mens ungerne skriger som vanvittige.

Andet

Miljømærke

Hvis du skal igennem Tyskland, skal du investere i et miljøzonemærke. Du behøver det strengt taget kun, hvis du har planer om at køre ind i en af de store byer, men det koster kun 150 kr., så hvorfor ikke bare investere i det en gang for alle.  

Tilsvarende skal du, hvis du skal igennem Østrig og eller Schweiz, investere i en motorvejsmærkat. Køb det hellere hjemmefra. I Italien kommer du til at betale ved kasse 1 på de store motorveje, mens det er gratis på de små bumlede.

Der er stadig gode lange stykker med fri hastighed i Tyskland, især i det gamle øst, hvor trafikken iøvrigt også er lettere. Når du krydser grænsen til Østrig kan du godt glemme alt om fart – her må man max køre 100 km/t på motorvejene. I Italien bliver vejene mærkbart dårligere når du forlader de store motorveje, til gengæld kører nogle som død og helvede og det er ikke altid hastighedsgrænserne passer til vejforholdene. Pas på!

Benzin i Tyskland koster i øvrigt rundt regnet det samme som i Danmark. Til gengæld er det billigt i Østrig, men relativt dyrt i Italien.

Author